Yleisurheilun Ruotsi-ottelu palaa Helsingin olympiastadionille 2022

Yleisurheilun Ruotsi-ottelu palaa Helsingin olympiastadionille 2022. Maaottelu kilpaillaan Helsingissä syyskuun ensimmäisessä viikonvaihteessa.

– Vuoden 2022 Ruotsi-ottelu on yksi Helsingin olympiakisojen 70-vuotisjuhlavuoden päätapahtumista. Takaamme, että rakas maaottelu tulee tekemään tapahtumana loistavan paluun uusitulle Olympiastadionille, sanoo Suomen Urheiluliiton (SUL) puheenjohtaja Sami Itani.

Suomen ja Ruotsin välinen yleisurheilumaaottelu kilpaillaan vuorovuosina Suomessa ja Ruotsissa. Kolme viimeisintä Suomessa kilpailtua maaottelua on järjestetty Tampereella. Helsingin olympiastadionilla maaottelu oli edellisen kerran 2014.

– Maaottelun paluuta Helsinkiin on rakennettu yhteistyössä Helsingin kaupungin ja Stadion-säätiön kanssa. Olemme äärimmäisen tyytyväisiä neuvotteluihin molempien tahojen kanssa, Itani sanoo.

– Helsingin kaupunki on yksi maaottelun pääyhteistyökumppaneista ja strateginen partneri. Teemme kaupungin kanssa tiivistä yhteistyötä maaottelun tapahtumakokonaisuuden markkinoinnissa ja toteutuksessa.

Vapaavuori: Ainutlaatuiset puitteet maaottelun kotiinpaluulle

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori toivottaa maaottelun tervetulleeksi Olympiastadionille.

– Suomi–Ruotsi-maaottelu on monelle suomalaiselle jokakesäinen perinne, joko paikan päällä tai television ääressä. Olen iloinen, että Helsinki saa toimia taas tämän hienon ja perinteikkään urheilutapahtuman näyttämönä, Vapaavuori sanoo.

– Koronan jälkeisessä maailmassa Helsingin vahvuudet – toimivuus, turvallisuus ja puhtaus – tulevat olemaan haluttuja ominaisuuksia tapahtumien järjestämisessä. Tämä yhdistettynä upeaan, uudistettuun Olympiastadioniin kisojen areenana varmasti antaa puitteet ainutlaatuiselle Suomi–Ruotsi-maaottelun kotiinpaluulle.

Myös Stadion-säätiön hallituksen puheenjohtaja Nasima Razmyar ja toimitusjohtaja Ari Kuokkanen olivat tyytyväisiä päätökseen tuoda vuoden 2022 maaottelu Olympiastadionille.

– Yleisurheilu on ollut kautta aikojen yksi Helsingin olympiastadionin päälaji. Vuoden 1952 olympialaisten jälkeen Helsinki on isännöinyt yleisurheilun MM- ja EM-kisoja ja lukuisia maaotteluita. Syyskuussa 2022 stadionilla on ilo toivottaa maaotteluyleisö ja urheilijat tervetulleiksi uudistetulle stadionille ja kentälle, joka kuuluu koko maailmassa siihen 5 prosentin valiojoukkoon, jolla on Kansainvälisen yleisurheiluliiton myöntämä 1. luokan sertifikaatti, Razmyar sanoo.

– Olympiastadion tarjoaa sekä Suomen Urheiluliitolle tapahtumajärjestäjänä että yleisölle ja urheilijoille erinomaiset olosuhteet maaottelutunnelmaan. Hienoa, että voimme yhdessä suunnata katseen tapahtumavuoteen 2022, Kuokkanen toteaa.

Ruotsi-ottelulla vankka suosio

Päävastuun vuoden 2022 maaottelun järjestelyistä kantavat SUL ja liiton markkinointiyhtiö Track & Field Finland Oy.

– Hiljattain julkaistussa Sponsor Insight -yhtiön tutkimuksessa Ruotsi-ottelu oli jo 16. kertaa peräkkäin Suomen kiinnostavin urheilutapahtuma. Se kertoo, että maaottelun suosio on vankka, mutta suosion säilyttäminen vaatii uudistumista, sanoo SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto.

– Tampereella järjestetyt maaottelut onnistuivat erinomaisesti, mistä lämmin kiitos Tampereen kaupungille, Tampereen Pyrinnölle sekä koko kisojen järjestelykoneistolle. Nyt haluamme tarjota yleisurheilun ystäville tilaisuuden kokea maaottelun tunnelma uusitulla Olympiastadionilla.

Ruotsi-ottelu on maailman vanhin edelleen jatkuva yleisurheilumaaottelu. Se järjestettiin ensimmäisen kerran Helsingissä 1925.