Ruotsinkaatajien maaottelumuistoja menneiltä vuosilta

Kapteenin kynästä - Tuomo Salonen

Parhaita kokemuksia Ruotsi-ottelusta on vaikea pukea sanoiksi, sillä usein ne liittyvät tapahtuman upeaan tunnelmaan. Itse kilpailussa vastassa on useimmiten varsin tuttuja henkilöitä myös naapurimaan joukkueessa, mutta kisan lähestyessä tunnelma on sähköinen. Kilpailua edeltävässä urheilijoiden kokoontumisessa, "calling":issa, voi tunnelma olla joukkueiden välillä kireä ja vastustajien psyykkaus kovimmillaan: onpa ainakin kerran jopa nyrkit olleet pystyssä jo ennen itse stadionalueelle siirtymistä…

Kapteenin tehtävä?

Kapteenistolla on monenlaisia rooleja ja tehtäviä Ruotsi-otteluviikonlopun aikana. Yleisölle parhaiten näyttäytyy kannustusten 'johtaminen' ja urheilijoiden tsemppaaminen kenttäalueella, mutta kulisseissa kapteenisto virittää joukkueen palavereihin erilaisia ohjelmanumeroita ja kannustuspuheenvuoroja. Joukkueen kannalta on tärkeää, että joidenkin käsissä on tiettyjen asioiden organisointi hyvää hengennostatusta varten – yleisö puolestaan saa kentän pinnassa riehuvilta kapteeneilta paitsi tahtia taputuksiinsa myös mallia tapahtumiin eläytymisestä!

Miksi kannattaa tulla paikan päälle?

Ruotsi-ottelussa on pitkistä perinteistä johtuen oma erityinen tunnelmansa. Parhaiten tunnelmaa luo katsomot äärimmilleen täyttävä yleisö ja tämä asia yleensä hoituukin Suomessa länsinaapuria paremmin: onhan yleinen salaisuus, että molempien joukkueiden edustajat pitävät Suomessa järjestettäviä maaotteluita parempina tunnelmaltaan! Katsomoon kannattaa tulla, sillä näin erityistä urheilujuhlaa ei muualla pääse todistamaan. Lisäksi on hyvä muistaa, että yleisurheilu on – kuinkas muuten – parasta paikan päällä!

 Paras vinkki Ruotsin kaatoon:

Keskimatkoilla maaotteluissa välillä juoksijoita kaatuu kirjaimellisestikin, mutta tätä lukuun ottamatta parhaiten pisteet jäävät kotiin, kun kotiyleisö kannustaa, joukkueessa vallitsee hyvä henki ja urheilijat seuraavat suorituksissaan Wilson Kirwan oppeja: "Pitää olla AGGRESSIIVINEN – mutta rento!"

tuomo_salonen_20130623_3740.jpg
Kuva: Deca Text&Bild

 

Kapteenin kynästä - Tanja Komulainen

Sykähdyttävämpiä hetkiä Ruotsiottelussa on olleet kuitenkin voitot: henkilökohtainen maaotteluvoitto 2011 Helsingissä ja naisten joukkueen eka voitto 11 vuoteen 2012 Göteborgissa.

Kapteenin tehtävä?

Kapteenin tehtävä on mm. sytyttää joukkue- ja taisteluhenkeä kentällä ja katsomossa, luoda fiilistä urheilijoille ja katsojille, jekuttaa keltanokkia, edustaa joukkuetta ja näyttää esimerkkiä kentällä ja banketissa. Tarjota shamppanjaa, olkapäätä, nenäliinoja ja mitä milloinkin tarpeen mukaan. Olla valmiina selfieihin ja nimmareihin.

Miksi kannattaa tulla paikan päälle?

Haluamme jakaa tätä huikeaa tunnelmaa, jännitystä ja urheiluviihdettä kaikille ihmisille. Ruotsiottelussa aukeaa kaikille yleisössä mahdollisuus nähdä, mihin unelmat voivat kantaa. Sieltä se itseltäkin se kipinä aikoinaan roihahti: olympiastadionin kaarrekatsomosta.

Paras vinkki Ruotsin kaatoon:

Oikea kunnonajoitus sekä urheilijoilla että faneilla. Kausi on ollut pitkä kentillä ja katsomoissa (EM-kisat sekä olympialaiset). Fyysinen ja erityisesti psyykkinen kunto tulee ratkaisemaan. Mitä paremmin yleisö jaksaa kannustaa, sitä selvempi voitto irtoaa!

komulainen_tanja_5.jpg

Jussi Viita

Suomen mestaruuden voittamisessa on parasta varma Ruotsiottelupaikka!

Tajusin Ruotsiottelun kauneuden vasta, kun näin koko Olympiastadionin eteläkaarteen lähtevän kannustamaan Niina Masalinia aloituskorkeudessa. Yleisö on tullut viihtymään ja urheilijoiden jokaisella suorituksella on merkitystä.

viita_jussi_1.jpg

Kapteenin kynästä - Jarkko Kinnunen

Valinta ensimmäisen kerran kapteeniksi oli jo sinänsä todella huikea kokemus. Olin erittäin otettu siitä, että minulle suotiin kunniatehtävä täyttää pitkään Ruotsiottelun kapteenina toimineen Evilän saappaat. Oli siistiä päästä kannustamaan joukkuetovereita.

Kapteenin rooli?

Kapteenin rooli on kannustaa omia urheilijoita (ja hyvän sporttihengen nimessä välillä myös vähäsen ruåttalaasia, ettei niille tule paha mieli) ja houkutella yleisöä kannustuspuuhiin. Kapteeni myötäelää joukkueen tunteita, niin onnistumisen iloja kuin epäonnistumisen suruja.

Miksi kannattaa tulla paikan päälle?

Ruotsiottelu on jotain niin ainutlaatuista ja fiiliksen kokee ehdottomasti parhaiten tulemalla paikan päälle!

+ Paras vinkki Ruotsin kaatoon on olla suomalainen, koska suomalainen voittaa aina :)

swe_fin_asn7006.jpg
Kuva: Deca Text&Bild

 

Kapteenin kynästä - Hanna Grobler

Ensimmäinen aikuisten Ruotsiotteluni oli 1997, jolloin olin 16-vuotias. Jo matka Tukholmaan oli unohtumaton, kun sain istua miesten kapteenin Antti Haapakosken vieressä autossa. Tukholmassa sain olla samassa pukuhuoneessa Heli Rantasen kanssa! Kilpailua edeltävä verryttely jäi huonoksi, kun tuijottelin kuuluisuuksia; kas, tuossa juoksee Maln Ewerlöf, tuolla Kajsa Bergqvst! Olin kisassa parhaana suomalaisena kolmas, ja harmittelin ennätyksen ylittymistä vasta toisella yrityksellä. Ensimmäiseen ennätysyritykseen keskittyessäni huomasin itseni kentän valotaululta. Hämmennyin kun takanani kuvaruudulla oli alaston mies. Tämä (ruotsalainen) viuhahtaja taisi juosta koko takasuoran Suomen lipun kanssa, kunnes korkeuspaikan takana saateltiin parempaan talteen. Eipä se varmaan ollut syynä riman tippumiseen, mutta on jäänyt mieleen. Ylitys ensimmäisellä olisi tuonut kakkossijan.. Kisan voitti Kajsa Bergqvist niinkuin monena muunakin vuonna. Joskus harmitti olla urheilijana juuri ruotsalaisten paraatilajissa, toisaalta oli upeaa nähdä vierestä laji-ikonin suorituksia. Joutui hän jonain vuonna myös suomalaisen voittamaksi. Reissusta jäi paljon hienoja muistoja. Myös Dianan kuolema sattui tuohon ajankohtaan ja linkittyy mielessäni ensimmäiseen maaotteluuni.

Noin 10 vuotta myöhemmin saadessani olla naisten joukkueen kapteeni, toivoin aina olevani yhtä mutkattoman helposti lähestyttävä kun Haapakosken Antti oli nuoren keltanokan silmissä.

hanna.jpg
Kuva: Hanna Grobler

 

Heidi Nokelainen

Yksi parhaista muistoista Ruotsi-ottelusta on viime kesältä Tukholmasta. Takaraivossa painoi medialle annettu leikkimielinen uhittelu, että uidaan kotiin, jos kolmoisvoittoa ei tule :) Itse onnistuin ensimmäisillä kierroksilla niin, että kärkisijat alkoivat olla lähellä. Sitten pitikin jännittää enää muiden tyttöjen puolesta, että saadaan pisteet hoidettua Suomeen. Kolmoisvoittoa piti jännittää aivan viimeiseen heittoon asti, mutta kun se viimein varmistui, oli tunne mitä parhain. Kaiken kruunasi vielä oma lajivoitto ja lopulta kunniakierros.

spjuttrio_7480.jpg

Kapteenin kynästä - Tiia Hautala

Jokainen maaottelu, erityisesti ne, jonka naiset voittivat, on jäänyt mieleen hienona muistona. Tukholmassa 1994 naisten ottelu oli erityisen tiukka, vaikka se oli edelliset vuodet mennytkin tiukasti Suomen komennossa. Olin sinä vuonna mukana korkeushypyssä. En ollut itsekään vielä varsinaisesti iällä pilattu, 22-vuotias, mutta kolmas edustajamme Marianne Mattas oli kaikin tavoin keltanokka, sillä hän oli ensimmäisessä maaottelussaan ja ikää oli vain 15 vuotta. Mattas hyppäsi kylmän viileästi 180 ja mursi rikki vahvan ruotsalaisrintaman sijoittumalla kolmanneksi. Näin ennakkoon lähes varmana pidetty ruotsalaisten kolmoisvoitto kariutui. Käytännössä tämä oli tärkeänä lenkkinä Suomen naisten maaotteluvoitolle, sillä korkeus oli viimeisten lajien joukossa. En ole varma kuinka hyvin Marianne käsitti urotekonsa arvoa, mutta hän keinahteli innoissaan kisan jälkeenkin, edelleen kimmoisalla askeleella nauttien täysin siemauksin atmosfääristä! Mieleeni on jäänyt lähtemättömästi hänen kanssaan illalla käyty dialogi, kun valmistauduimme kämpillä iltajuhlallisuuksiin. Selitin hänelle kokeneempana kehäkettuna, kuinka nyt vaihdetaan "parempaa seppälää" ylle ja että sitten lähdetään bankettiin.

Minä: no niin kohta lähdetään!
Marianne: saaks siel BANKROTISSA cocista?
Minä: saa!
Marianne: COOL!

Sen tytön viileä ja rento asenne säilyi loppuun asti!

Kapteenin rooli?

Kapteenin rooli on monitahoinen. Ensinnäkin kapteenin "työt" alkavat jo ennen maaottelua. Nykyään tässä voi hyödyntää sos.mediaa, kuten lähihistorian kaput Sanna ja Tanja ovat tehneetkin. Pitkin vuotta voi käynnistää ja ylläpitää erilaisia tsemppauskampanjoita ja motivaatiopostauksia. Aivan loistava perinne on sekin, kun moni entinen ja nykyinen urheilija vaihtaa profiilikuvakseen Faceen jonkun maaottelukuvan itsestään. Maaottelun käynnistyttyä kapteenin tehtävä on ennen kaikkea tsempata koko joukkuetta ja kylvää hyvää mieltä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta joukkueeseen. Kapteeni myös haistaa hyvin, minkätyyppistä tsemppausta ja tukea kukakin tarvitsee. Joku tarvitsee rohkaisua, toinen "potkimista", jollekin riittää hymy ja peukunnosto. Joku voi tarvita lohdutusta jos kisa ei ole mennyt suunnitellusti. Osa taas on sellaisia, joille kapu voi huoletta delegoida apukapteenin tehtäviä

Kuva vuoden 1997 Ruotsi-ottelusta Tukholmasta, jossa Suomen naiset voittivat Ruotsin murskalukemin 223 - 165.

hautala.jpg

 

Tero Pitkämäki

Maaottelu on erilainen yleisurheilukilpailu, jossa tärkeintä on kaataa ruotsalaiset eikä niinkään tuijottaa tuloksia. Parhaat "kaadot" ovat tulleet silloin, kun yleisö on ollut suurilukuisena tunnelmassa mukana.

trippel_spjut_asn7386.jpg
Kuva: Deca Text&Bild

 

David Söderberg

Ruotsi-ottelun tunnelmaa voi verrata arvokisatunnelmaan, ja harvoin muualla urheilija pääsee kokemaan mitään vastaavaa. Hienointa on, että vaikka kyse taistelusta ja riippumatta ollaanko Suomessa vai Ruotsissa, yleisö kannustaa kaikkia urheilijoita. Ja mitä enemmän yleisöä ja kannustusta sitä parempi fiilis kentällä.

Haluan aina voittaa.” Miten teet sen? ”Heitän hyvän tuloksen

Kuvassa 2014 maaottelussa kolmoisvoiton napanneet David sekä Tuomas Seppänen ja Arno Laitinen.

_dsc3719.jpg

 

Linda Sandblom

Parasta Ruotsi-ottelussa on se, että kaikkia kannustetaan, olitpa minkä tasoinen urheilija niin kaikille taputetaan. Ja se tunnelma, kun koko stadion kannustaa sinua on ihan mieletön! Sitä paitsi Ruotsi-ottelussa on ihan huikea yhteishenki. Me yleisurheilijat kun urheillaan itse eikä joukkueena, niin ainakin minulle on ihana kun ainakin kerran vuodessa saa tuntea että kuuluu joukkueeseen :)

Paras muisto Ruotsi-ottelusta on kun tein silloin voimassa olevan ennätykseni, 189 cm. Toivottavasti tänä vuonna on yhtä mahtava fiilis Ratinassa, jotta saisin taas parannettua ennätykseni Ruotsi-ottelussa!

linda_sandblom_tw15835.jpg
Kuva: Deca Text&Bild

 

Nooralotta Neziri

Minulla ainakin yksi parhaista muistoista on kun ihan junnuna, varmaan vielä 16v. olin nuorten maaottelussa ja pääsin samana vuonna ensimmäistä kertaa myös aikuisten maaotteluun. En ollut juossut korkeita aitoja hirveästi, enkä ollut ikinä voittanut idoliani Johanna Halkoahoa. Tiesin Johannan lopettavan siihen kauteen voittamattomana, mutta silloin sain kunnon taisteluasenteen ja painoin ensimmäisenä maaliin! Silloin oli varmaan ensimmäisiä kertoja juuri SITÄ asennetta, mitä esimerkiksi vaatii Olympialaisissa jatkoon pääsy.

Kuvassa aitajuoksija-trio Giia Lindström, Nooralotta Neziri sekä Elisa Leinonen.

neziri_nooralotta_lindstrom_giia_leinonen_elisa_2.jpg

 

Oskari Mörö

Tupa täyteen Tampereelle ja ruotsalaiset siihen kuuluisaan suomalaiseen saunaan.

Taululle perinteinen FI 6-1 SE. Mikä muu muka? Nähdään Ratinassa!

Kuva vuoden 2011 maaottelusta, jossa Oskari ja Petteri Monni ottivat Ruotsista kaksoisvoiton 400m aidoissa. Suomen miehet voittivat tuolloin Ruotsin kokonaispistein 206 - 194.

moro_oskari_monni_petteri.jpg